Internet kabel

Gratis en vrijblijvend

Internet via kabel?

Internet kabel is breedband internet wat wordt geleverd via het kabeltelevisienetwerk. Sinds 1995 is het mogelijk om in Nederland gebruik te maken van internet dat via de kabelverbinding wordt verzonden. Voor die tijd, werd het enkel gebruikt om televisie te kijken, maar nu is het ook mogelijk om te internetten en te bellen. Middels een kabelmodem wordt er een connectie gelegd. Maar wat zijn de voor- en nadelen van internet via de kabel en is dit wat voor mij? Hieronder leggen wij uit wat een kabelverbinding voor jou kan betekenen.

Voor- en nadelen van internet via de kabel

Er zijn veel voordelen van internet via de kabel, maar ook een paar nadelen. Wij hebben de voordelen en nadelen op een rijtje gezet. 

Voordelen internet via kabel

  1. De afstand tot de wijkcentrale heeft geen invloed op de internetsnelheid. Dat zie je wel terug bij een ADSL verbinding. 
  2. De telefonie, tv en internetverbinding zijn gescheiden. Dit resulteert in geen internet snelheidsverlies en kwalitatief goede beeldkwaliteit.
  3. Internet via de kabel bereikt een snelheid tot 500 Mb/s

Nadelen internet via kabel

  1. Weinig keuzevrijheid, er is één dominante kabelaanbieder beschikbaar.
  2. TV abonnement is altijd verplicht. Alleen internet of Internet en bellen is niet mogelijk met een kabelverbinding. 

Kabel internet aanbieders

In Nederland is er een monopolie op het kabelnetwerk, namelijk Ziggo. Ziggo behoort tot één van de grootste leveranciers van internet, bellen en tv. Er zijn nog wel een paar kleine lokale aanbieders actief, zoals Caiway en DELTA. Verder is er weinig concurrentie op de markt, hierdoor zijn de pakketten vaak fors geprijsd. Vergelijk daarom goed welke pakketten er op jouw adres beschikbaar zijn. Pakketten met een andere verbinding, zoals ADSL/VDSL, zijn vaak een stuk goedkoper. 

Wanneer kies ik voor kabel internet? 

Kabel internet is zeer geschikt voor huishoudens. Internet via de kabel heeft als voordeel dat er meerdere gezinsleden tegelijkertijd televisie kunnen kijken, zonder een kwaliteitsvermindering. De down- en uploadsnelheid zijn stabiel en beter dan bij een ADSL/VDSL verbinding. Daarnaast is kabel internet uitermate geschikt voor een gezin. Is je gezin veel online, wordt er regelmatig gedownload, gestreamd of gegamed, dan is een kabelverbinding een goede optie. 

Verschillen tussen kabel en ADSL/VDSL

Er zijn een aantal verschillen die kabel typeert ten opzichte van ADSL/VDSL. Hieronder een overzicht van de verschillen. Hierdoor kan je een gemakkelijke afweging maken wat jij belangrijk vindt. 

Verschillen verbindingKabelDSL
Verplicht onderdeelTVInternet
Maximale internetsnelheid500 Mb/s200 Mb/s
Haalbaarheid internetsnelheid80% / 90% haalbaar50% haalbaar
Meerdere personen tegelijkertijd tv kijken en internettenJa, geen invloed op snelheid en kwaliteitJa, heeft wel invloed op snelheid en kwaliteit
Aanbieders1 aanbiederMeerdere aanbieders
HD-TVJaJa
Interactieve TV mogelijkJaJa
PrijsDuurder dan DSLGoedkoper dan kabel

Een andere verbindingstechniek is glasvezel. Glasvezel internet is echter nog niet in heel Nederland verkrijgbaar. Hier wordt hard aan gewerkt. Glasvezel is een andere techniek wat weer andere verschillen met zich meebrengt, voornamelijk in positieve zin zoals een stabiele up- en downloadsnelheid. Bekijk wat er op jouw postcode beschikbaar is en vergelijk vandaag nog de verschillende pakketten op Internetvergelijken.nl.