Internet speed test

Vergelijk alle pakketten

Hoe werkt een internet speedtest?

Met een internet speedtest kun je de snelheid van jouw internet meten. Een internet speedtest bepaalt de snelheid van je internet op basis van drie factoren:

 • ping;
 • downloadsnelheid;
 • uploadsnelheid.

Met een speedtest weet je binnen een paar seconden of je problemen hebt met de snelheid van je internet. Voordat je een speedtest doet is het verstandig om alle andere programma’s en vensters die internet gebruiken te sluiten. Als je dit niet doet dan werkt de speedtest minder goed en valt de gemeten snelheid lager uit. 

Wat betekent ping bij een internet speedtest?

Ping meet de tijd die het kost om vanaf jouw locatie een server te bereiken, dus hoe snel data tussen jou en de server wordt uitgewisseld. Ping wordt gemeten in milliseconden. 

Voor de ping snelheid geldt dat hoe lager de ping is, hoe minder vertraging je hebt. Een lage ping snelheid is vooral belangrijk als je aan het gamen bent. Met een hoge ping snelheid loopt je spel namelijk vaak achter op dat van andere spelers met wie je samen speelt. 

Wat is een goede ping snelheid?

Over het algemeen geldt dat je met een ping van tussen de 0 en 15 prima kunt gamen. Als je computer via een kabel verbonden is met het internet dan is de gemiddelde ping snelheid ongeveer 15 milliseconden. Dit is redelijk snel. 

Wil je nog een betere ping snelheid? Dan is glasvezel internet de beste optie voor jou. Glasvezel internet heeft namelijk een ping snelheid van ongeveer 1 tot 2 milliseconden. 

Wat betekent de downloadsnelheid bij een internet speedtest?

De downloadsnelheid is de snelheid waarmee een apparaat dat op een computernetwerk is aangesloten, zoals een computer, tablet of smartphone, data van het netwerk kan afhalen. 

Als je bijvoorbeeld een website bezoekt dan ben je al aan het downloaden. Je haalt namelijk gegevens van de website binnen op jouw apparaat. De downloadsnelheid geeft aan hoe snel deze gegevens worden opgehaald. De downloadsnelheid wordt uitgedrukt in megabits per seconde (Mbit/s)

Wat betekent de uploadsnelheid bij een internet speedtest?

Uploadsnelheid is de snelheid waarmee je data vanaf een apparaat dat op een computernetwerk is aangesloten, zoals een computer tablet op smartphone, op het internet kunt zetten. Internetproviders drukken de uploadsnelheid uit in megabits per seconden (Mbit/s). Hoe hoger het aantal Mbit/s, hoe sneller je kunt uploaden. 

Hoe hoog moet mijn downloadsnelheid zijn bij een internet speedtest?

Hoeveel downloadsnelheid je nodig hebt, hangt af van je internetgebruik. In de onderstaande tabel kun je zien bij welk soort internetgebruik je een lage of een hoge internetsnelheid nodig hebt:

InternetAantal personenMailenbrowsen op het internetYouTube (hoge kwaliteit)NetflixGamenGrote bestanden delen
20Mb/s1-2
50Mb/s2-4
100Mb/s en meer 4+

Wat is het verschil tussen megabit (Mb) en megabyte (MB)?

Als je internet gaat vergelijken dan kom je vaak de termen megabit en megabyte tegen. Maar wat houden ze precies in? Megabit geeft de maximale snelheid aan voor het downloaden van bestanden. Er worden twee soorten afkortingen voor megabit gebruikt namelijk: mb en Mbit. Een megabit bestaat uit één miljoen bits. Het verschil tussen een megabit en een megabyte is het aantal bits. Een megabyte is namelijk acht keer zo groot als een megabit. 

Voorbeeld:

Stel je hebt een internetsnelheid van 20 Mbit per seconde. Je kunt dan in één seconde 20 miljoen bits (dat is 2,5 megabyte) downloaden. Het downloaden van bijvoorbeeld een YouTube video duurt in dat geval vier seconden. 

Hoe hoog moet mijn uploadsnelheid zijn bij een internet speedtest?

Hoeveel uploadsnelheid je nodig hebt, hangt af van je internetgebruik. Ben je bijvoorbeeld veel actief op YouTube en upload je vaak video’s? Dan kun je beter kiezen voor een abonnement met een hoge uploadsnelheid. Gebruik je het internet vooral om foto’s en video’s te bekijken? In dat geval is een abonnement met een normale uploadsnelheid de beste optie voor jou. 

Wil je graag verschillende abonnementen van internet vergelijken? Maak dan gebruik van onze vergelijker. Hiermee kun je gemakkelijk verschillende aanbieders vergelijken en de provider kiezen die het beste bij jouw situatie past.  

Welke factoren hebben invloed op de snelheid van mijn verbinding?

Er zijn verschillende factoren die de snelheid van je internet kunnen beïnvloeden:

 • Type verbinding (kabel, ADSL of glasvezel)
 • De haalbare internetsnelheid op jouw adres volgens je provider
 • De afstand van je modem naar de wijkcentrale
 • De kwaliteit van je bekabeling
 • Het aantal personen dat gebruikt maakt van de verbinding
 • De locatie van je router

Internet speedtest: welk internet pakket kies ik?

Heb je de speedtest gedaan en vallen de resultaten tegen? Dan kan het verstandig zijn om een ander internet pakket te kiezen. Als je bijvoorbeeld veel meer films download dan voorheen of aanzienlijk meer video’s upload dan kun je kiezen voor een uitgebreider internet pakket. Weet je niet zeker of je een ander internet pakket nodig hebt? Internetvergelijken.nl heeft een aantal voorbeelden voor je uitgelicht, om je op deze manier te helpen bij het maken van een keuze.

De standaard internetter

Je bent de enige die gebruikt maakt van het internet. Verder heb je een smartphone, computer en eventueel een tablet. Je gebruikt het internet vooral voor sociale media, om dingen op te zoeken via Google, het versturen van e-mails en je maakt af en toe gebruik van YouTube. Komt deze beschrijving overeen met jouw persoonlijke internetgebruik? Dan ben je een standaard internetter en volstaat een internetsnelheid van 4 tot 8 Mbit/s. 

H3- De uitgebreide internetter

Je download regelmatig films, series en muziek. Daarnaast speel je ook online games. Je hebt een computer, smartphone en en eventueel een tablet. Is dit een beschrijving van jouw internetgebruik? Dan volstaat een internetsnelheid van 25 Mbit/s of meer. 

Meerdere internetters

Er zijn meerdere personen die gebruik maken van de internetverbinding. Daarom zijn er meerdere smartphones, computers en tablets verbonden met het internet. Er worden series en films gestreamd en er worden ook games gespeeld. Komt dit overeen met je internetgebruik? Dan zul je al snel een abonnement van minimaal 50 Mbit/s nodig hebben en misschien zelfs meer. 

Mijn internetsnelheid is laag, wat nu?

Geeft de speedtest een lagere internetsnelheid aan dan verwacht? Dat kan verschillende redenen hebben. Ten eerste is het goed om te weten dat een speedtest een momentopname is en door meerdere factoren kan worden beïnvloed. Zo kan je internetsnelheid lager uitvallen als je draadloos internet hebt en je ver van je router verwijderd bent. 

Het is ook mogelijk dat je een storing hebt met je internetverbinding. In dat geval kun je vaak op de website van je internetprovider checken of er een internetstoring is. 

Tips internet speedtest

De uitkomst van je internet speedtest is het meest betrouwbaar als je jouw computer met een kabel aan je modem aansluit. Je kunt de speedtest ook via Wifi uitvoeren, maar dit is minder betrouwbaar. Hieronder lees je onze handige speedtest tips:

 • Check of je verbonden bent via een internetkabel (UTP-kabel) of via Wifi
 • Zorg ervoor dat er geen andere apparaten verbonden zijn met het internet.
 • Sluit browsers, vensters en tabs (behalve de speedtest tab).
 • Sluit alle programma’s en applicaties die gebruik maken van internet op je computer.
 • Ben je aan het streamen of downloaden? Sluit deze vensters en programma’s voordat je de speedtest doet.
 • Test niet met oude apparaten. Deze ondersteunen vaak geen hoge internet­snelheden.
 • Doe de speedtest op verschillende tijdstippen. Het tijdstip waarop je de speedtest doet, heeft namelijk invloed op het resultaat.
 • Het aanzetten van je computer, router of modem kan je snelheid verhogen.

Vergelijk alle pakketten