Steeds meer Nederlanders regelen hun verzekeringen via internet

De bestedingen die Nederlanders via het internet doen stijgt met het jaar. Of het nu gaat om zoeken naar adviezen, het onderhouden van contacten of het aankopen van producten, vrijwel alles is online te regelen. Een groot gedeelte van de bestedingen worden besteed aan het online regelen van verzekeringen. Voor een autoverzekering of  een zorgverzekering is het al helemaal standaard om dit online af te sluiten. Via een ingenieus systeem achter de website hoef je enkel maar je persoonlijke gegevens in te voeren en je krijgt al direct de premiebedragen te zien en kun je al een beslissing nemen. Ook andere verzekeringen, zoals levensverzekeringen kunnen in principe online afgesloten worden, maar gebeurt nu nog minder, omdat het bijvoorbeeld vaak aan een hypotheek hangt.

Voordelen van het afsluiten van een verzekeringvia internet

• Online verzekeringen vergelijken
Er zijn talloze vergelijkingswebsites op het internet te vinden waar je verschillende verzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Zo is het heel gemakkelijk om de goedkoopste of de beste eruit te vissen en kun je ook nog eens direct naar de website van desbetreffende verzekeraar verwezen worden en je verzekering afsluiten.
• Je krijgt direct inzicht
Niks geen gedoe meer met een ouderwetsetussenpersoon die eerste een prijs moet berekenen en zelf ook nog een deel van de kosten meepakt. Je hoeft enkel je persoonlijke gegevens in te vullen en automatisch komt er een prijs uitrollen en kun je ook alle voorwaarden online lezen.
• Snel en eenvoudig
Vroeger moest je altijd met je persoonlijke gegevens onder de arm naar je tussenpersoon toe. Nu hoeft dat niet meer. Zodra je je verzekering online hebt afgesloten, krijg je per omgaande al een bevestiging in je postvak en soms ook al de polis.
• Overstappen is gemakkelijker
Zonder internet had je waarschijnlijk geen idee dat eenzelfde verzekering bij een andere verzekeringsmaatschappij misschien wel goedkoper was. Nu kun je wanneer jij dat wilt, op elk moment van de dag verzekeringen vergelijken en is het heel simpel om over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij.

Zijn er ook nog nadelen?

Echte nadelen zijn er aan het online afsluiten van een verzekering niet. Een nadeel zou kunnen zijn dat je misschien het persoonlijke contact mist. In dit geval kun je nog steeds je verzekeringen via je contactpersoon regelen, alleen zorg nu wel dat je beslagen ten ijs komt. Je kunt bijvoorbeeld voordat je met je contactpersoon gaat overleggen zelf thuis al een vergelijkingswebsite bezoeken. Zo is de contactpersoon niet de ‘allesweter’ en jij de leek. Je kunt dus zelf goed aangeven welke verzekering het goedkoopste is en het beste bij je past. Een ander nadeel zou kunnen zijn dat het verzekeringsjargon en de gebruikte termen niet altijd voor iedereen te begrijpen zijn. Als je zelf een verzekering online afsluit, informeer je wel over de gebruikte termen en sluit geen verzekering af, als je voorwaarden leest die je zelf helemaal niet begrijpt. Hetzelfde geldt met het te snel afsluiten van een verzekering. Het is online zo gemakkelijk dat het een druk op de knop is. Maar hierdoor mis je misschien wel net belangrijke voorwaarden in de polis.

Online verzekeraars

Omdat het afsluiten van een verzekering via internetal behoorlijk ingeburgerd is, zijn er in de afgelopen jaren ook online verzekeraars op de markt gekomen. Dit zijn verzekeringsmaatschappijen die geen fysieke locaties meer hebben, maar enkel hun financiële producten via internet aanbieden. Dit scheelt natuurlijk heel veel geld, zoals geen huur van panden en minder personeelskosten. Hierdoor kunnen deze verzekeraars hun producten vaak goedkoper aanbieden dan bij reguliere verzekeringsmaatschappijen. Laat je dus niet afschrikken door een online verzekeraar, maar loop wel altijd de voorwaarden na, of zij dezelfde kwaliteit bieden.

Wat is jouw ervaring? Heb je een vraag? Reageer hieronder!

Je email adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Meer artikelen