Internetaansluiting

Onafhankelijk

Gratis klantenservice

Zorgeloos overstappen

Gratis en vrijblijvend

Internetaansluiting bestellen?

Je kunt op verschillende manieren je internet aansluiten. Zo kun je kiezen voor internet via de kabel, internet via de telefoonlijn (ADSL) en internet via glasvezel. De meeste huishoudens maken gebruik van internet via de kabel. De glasvezel internetaansluiting wordt echter steeds populairder, omdat deze optie goedkoper, sneller en betrouwbaarder is. Glasvezel is nog niet overal in Nederland beschikbaar. Je kunt een postcodecheck doen om erachter te komen of glasvezel internet bij jou thuis kan worden aangesloten.

De internetaansluiting

Een internetaansluiting maakt het mogelijk om te internetten, gebruik te maken van interactieve televisie of via het internet te bellen. Wil je graag internet afsluiten? Dan zal je een keuze moeten maken uit één van de internet providers. Wanneer je op zoek bent naar een snelle en betrouwbare internetaansluiting kun je het beste gebruik maken van kabel of glasvezel internet. Via onze vergelijker kun je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken op basis van prijs, snelheid en betrouwbaarheid van het internet. Zo weet je zeker dat je de internet aansluiting vindt die het beste bij jou past.

Waar zit mijn internetaansluiting?

Je internetverbinding komt via de hoofdaansluiting (wordt ook wel het ISRA-aansluitpunt genoemd) je woning binnen. Je provider zorgt voor de bekabeling tot aan de hoofdaansluiting en is daar ook verantwoordelijk voor. Voor de bekabeling in huis ben je zelf verantwoordelijk.De hoofdaansluiting bevindt zich niet in elk huis op dezelfde plek. Je kunt de hoofdaansluiting vinden op de volgende plekken:

 • In de meterkast
 • In een (woon)kamer of gang
 • Bij een wandcontactdoos met 1 of 2 aansluitingen
 • Bij een groene kabel die de wandcontactdoos in gaat (deze kabel is niet altijd zichtbaar)
 • Als je maar 1 tv-aansluiting in je huis hebt dan is dit waarschijnlijk de hoofdaansluiting.

Als je internet via glasvezel hebt dan hoef je zelf niets met de hoofdaansluiting te doen.

Tip: Twijfel je tussen een wandcontactdoos in de kamer en de meterkast? Als er een wandcontactdoos in de meterkast zit dan is dit altijd de hoofdaansluiting.

Internetaansluiting muur

Er zijn verschillende soorten internetaansluitingen. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende aansluitingen. Weet je niet hoe jouw aansluiting heet? Je kunt de naam van je aansluiting vinden op de voorkant van het blokje.

Welke internetaansluiting heb ik?

 • 1-gats
 • 1-gats (aansluiting links)
 • 1-gats (met sleutelgat)
 • 2-gats wandcontactdoos
 • POA-verdeler 1
 • POA-verdeler 3
 • Versterker
 • UMU-01 
 • UMU-10006
 • SQ601

Internetaansluiting kiezen

Voordat je een internetaansluiting kiest, is het verstandig om eerst een postcodecheck te doen. Je weet dan direct welke internetaansluitingen bij jouw thuis mogelijk zijn. Vervolgens zul je een keuze moeten maken tussen internet via kabel, ADSL of glasvezel. Hieronder vind je een overzicht van de voordelen van glasvezel internet versus kabel internet.

VoordelenKabelGlasvezel
Keuzevrijheid van aanbieder
Bijna door heel Nederland beschikbaar
TV en internet zijn gescheiden, waardoor je geen last hebt van langzamer internet. Bijvoorbeeld tijdens het kijken van interactieve TV.
Snelheid tot 500 MB
Afstand tot de wijkcentrale heeft geen invloed op de snelheid van je internetverbinding.
Download- en uploadsnelheid even hoog
Relatief goedkoop

Internetaansluiting vergelijken

Wil je graag je internetaansluiting vergelijken? Dat kan! Met behulp van onze vergelijker kun je providers vergelijken en het abonnement kiezen dat het beste bij je past. Wij helpen je graag met het maken van de beste keuze.

Internetaansluiting aanleggen

Voordat je een internetaansluiting gaat aanleggen is het verstandig om eerst een postcodecheck te doen. Je weet dan direct welke internetaansluitingen bij jouw thuis mogelijk zijn (internet via kabel, ADSL of glasvezel).

Geen internetaansluiting in huis

Als je geen hoofdaansluiting (ISRA-aansluitpunt) hebt dan kun je contact opnemen met de provider waarbij je een abonnement wilt afsluiten. Zij zorgen ervoor dat je alsnog hoofdaansluiting krijgt. Houd er rekening mee dat je in sommige gevallen, afhankelijk van je provider, zelf de kosten voor het verzorgen van de hoofdaansluiting zal moeten betalen.

Tijdelijke internetaansluiting

Wil je graag tijdelijk internet in je huis? Tijdelijk internet is vooral handig als je op een tijdelijk adres woont of als je verhuisd bent en nog geen vast internet hebt. Lees hieronder hoe tijdelijk internet precies werkt en uit welke opties je kunt kiezen.

 • Persoonlijke hotspot op je telefoon
  Heb je een smartphone met een uitgebreid internetabonnement? Dan kun je jouw mobiele telefoon als persoonlijke hotspot gebruiken. Je vindt deze persoonlijke hotspot onder “instellingen” op je smartphone. Het voordeel van een persoonlijke hotspot is dat je hiervoor geen apart abonnement hoeft af te sluiten. Daarnaast hoef je ook geen extra apparatuur aan te schaffen. Het nadeel is dat je databundel snel op raakt. Houd je databundel dus goed in de gaten. 
 • Sim only abonnement
  Een andere oplossing is het afsluiten van een sim only abonnement met 4G internet. Tegenwoordig zijn er veel providers die maandelijks opzegbare contracten aanbieden. 

Fair use policy
Houd er rekening mee dat een onbeperkt abonnement niet altijd onbeperkt is. Providers hebben namelijk een ‘fair use policy’. Dit houdt in dat er eigenlijk toch een limiet op je internetgebruik zit. Je provider kan bijvoorbeeld een limiet van 5GB hebben ingesteld. Als je hier overheen gaat dan kun je via een SMS of door in te loggen nog eens 1 GB ontvangen die je op dezelfde dag kunt gebruiken. Je kunt hier, volgens providers, onbeperkt gebruik van maken. 

Waarom hebben providers een ‘fair use policy’?
Providers willen niet dat je jouw internet gebruikt waar het eigenlijk niet voor is bedoeld. Enkele voorbeelden zijn: je telefoon gebruiken als modem en op je computer gebruik maken van je 4G internetabonnement.

Wat heb je verder nog nodig?
Als je een USB-dongel met SIM-slot in de USB-poort van je computer stopt dan krijgt je  computer toegang tot het internet. Het nadeel is dat alleen de computer met de USB-dongel verbonden is met het internet. Daarnaast zijn de kosten voor dongels aan de hoge kant (ongeveer €50,- per dongel). Wil je meerdere apparaten aansluiten op het internet? Dan kun je meer dongels kopen of je kunt ervoor kiezen om een wifi-modem met SIM-slot aan te schaffen. Wifi-modems met SIM-slot zijn vanaf ongeveer €80,- verkrijgbaar.

Internetaansluiting nieuwbouw

Als je pas een nieuwe woning hebt gekocht dan wil je daar natuurlijk ook een goede internetaansluiting hebben. Wij geven je de belangrijkste informatie, zodat je zonder problemen in je nieuwe huis kunt internetten.

Zaken die je kunt regelen vóór de bouw

 • 1. Het aanleggen van loze leidingen

  In de periode dat je nieuwe huis wordt gebouwd, zul je vaak gesprekken hebben met je aannemer of kopersbegeleider. Tijdens deze gesprekken geef je aan op welke plek in je huis de stopcontacten moeten komen. Ook kun je aangeven of je loze leidingen in je huis geplaatst wilt hebben. Loze leidingen zijn lege buizen die je in de muren van je huis kunt laten plaatsen. Je kunt de lege buizen gebruiken om kabel door te trekken voor het aansluiten van tv of internet. Het voordeel van een loze leiding is dat je je computer op een netwerkkabel kunt aansluiten. Hierdoor heb je een betere internetverbinding dan via wifi. Wil je ook graag tv kijken in je slaapkamer? Dan is het slim om de leidingen ook naar de slaapkamer door te trekken.

  Te laat met het doorgeven van loze leidingen

  Ben je te laat met het doorgeven van de loze leidingen?
  Dan kun je kiezen voor een draadloze tv-verbindingsset.
  Bij deze set ontvang je 2 stekkers die je in het stopcontact moet steken.
  Er gaat één stekker in de tv en één stekker in de router.
  Zo kun je toch nog op een andere verdieping tv kijken.

 • 2. Informeer naar verschillende verbindingen

  Je kunt van tevoren uitzoeken welke verbinden er straks voor je huis mogelijk zijn. Je kunt kiezen uit:
 • Internet via de telefoonaansluiting (ADSL)
 • Internet via de kabel
 • Glasvezel internet

Ga je binnenkort over naar je nieuwe huis?

Als je over twee maanden of minder overgaat naar je nieuwe huis dan is het tijd om een abonnement af te sluiten. Op internetvergelijken.nl kun je gemakkelijk en snel verschillende providers en abonnementen vergelijken